Γιατί τα διαγραμμένα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν και πως μπορείτε να το αποτρέψετε (Μέρος 1ο)

hard disk head Γιατί τα διαγραμμένα αρχεία μπορούν να ανακτηθούν και πως μπορείτε να το αποτρέψετε (Μέρος 1ο)

Όταν διαγράφετε ένα αρχείο, δεν σβήνεται πραγματικά – συνεχίζει να υπάρχει στο σκληρό δίσκο σας, ακόμα και μετά το άδειασμα από τον Κάδο Ανακύκλωσης. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ανακτήσετε τα αρχεία που έχετε διαγράψει.

Εάν δεν είστε προσεκτικοί, αυτό θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα σε άλλους να ανακτήσουν απόρρητα αρχεία σας, ακόμα και αν νομίζετε ότι αυτά έχουν διαγραφεί. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα όταν πρόκειται να ξεφορτωθείτε έναν παλιό σας υπολογιστή ή σκληρό δίσκο.

Τι συμβαίνει όταν διαγράφετε ένα αρχείο

Τα Windows (και άλλα λειτουργικά συστήματα) καταγράφουν που βρίσκονται τα αρχεία σε έναν σκληρό δίσκο, μέσω “δεικτών”. Κάθε αρχείο και κάθε φάκελος στο σκληρό δίσκο σας έχει ένα δείκτη που λέει στα Windows που αρχίζουν και που τελειώνουν τα δεδομένα του. Όταν διαγράφετε ένα αρχείο, τα Windows αφαιρούν το δείκτη και σημειώνουν την περιοχή του δίσκου που περιείχε το αρχείο ως ελεύθερη. Από την πλευρά του συστήματος αρχείων, το αρχείο δεν υπάρχει πλέον στο σκληρό σας δίσκο και οι τομείς θεωρούνται ελεύθερος χώρος. Ωστόσο, μέχρι τα Windows να γράψουν νέα δεδομένα στα σημείο αυτό, το αρχείο εξακολουθεί να είναι ανακτήσιμο. Ένα πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων μπορεί να σκανάρει ένα σκληρό δίσκο για διαγραμμένα αρχεία και να τα επαναφέρει. Αν ο χώρος στο δίσκο έχει επανεγγραφεί εν μέρει, το πρόγραμμα ανάκτησης αρχείων μπορεί να ανακτήσει μόνο ένα μέρος των δεδομένων. Σημειώστε ότι αυτό δεν ισχύει για τα solid-state drives (SSDs).

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s