Ίντερνετ στο διάστημα!

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το “διαπλανητικό διαδίκτυο” χρησιμοποίησε αστροναύτης από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό προκειμένου να δώσει εντολές σε ένα ρομπότ που βρισκόταν στη Γη. Η πειραματική τεχνολογία του διαπλανητικού ιντερνέτ, που ονομάζεται Πρωτόκολλο Disruption – Tolerant Networking (DTN), θεωρείται ένας από τους πιθανούς μελλοντικούς τρόπους επικοινωνίας με αστροναύτες στον Άρη. Στις μέρες, όταν παρουσιάζεται πρόβλημα στη επικοινωνιακή σύνδεση της Γης με τον Άρη, είναι πολύ πιθανόν τα πληροφοριακά δεδομένα να χαθούν.

Το πρωτόκολλο DTN θα μπορούσε να αποδειχθεί μια σαφώς πιο ασφαλής μέθοδος μεταφοράς πληροφοριών σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις στο διάστημα. Το πείραμα με την αποστολή εντολών από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε ρομπότ στη Γη πραγματοποιήθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και τη αντίστοιχη αμερικανική (NASA). Η αστροναύτης Σουνίτα Ουίλιαμς «έλεγξε» χρησιμοποιώντας τον φορητό της υπολογιστή και το πρωτόκολλο DTN ένα ρομπότ, το οποίο βρισκόταν στη Γερμανία.

Το πρωτόκολλο DTN είναι παρόμοιο με το επίγειο διαδίκτυο. Η ουσιαστική τους διαφορά είναι το διαπλανητικό ιντερνέτ αντιμετωπίζει σαφώς πιο αποτελεσματικά τυχόν διακοπές και σημαντικές καθυστερήσεις, που μπορεί να επηρεάσουν την ταχύτητα και την ασφάλεια με την οποία μεταδίδονται οι πληροφορίες.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s