Οι ΗΠΑ πίσω από την κυβερνοεπίθεση στη Γαλλική Προεδρία;

Πριν από μερικούς μήνες, η Γαλλική κυβέρνηση δέχθηκε μια κυβερνοεπίθεση, η οποία την ανάγκασε να ανανεώσει πλήρως το δίκτυό της. Οι αρχικές υποψίες στράφηκαν στην Κίνα, αλλά τώρα έρχονται οι ΗΠΑ στο προσκήνιο. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο μεσοδιάστημα, μεταξύ της 6ης και 15ης Μαϊου, δηλαδή των εκλογών και της ημέρας που ο François Hollande ανέλαβε τη Γαλλική Προεδρία. Οι δράστες, αρχικά, χρησιμοποίησαν το Facebook για να συνδεθούν με στενούς συμβούλους και συνεργάτες του Nicolas Sarkozy και κατόπιν τους κάλεσαν να συμμετάσχουν στο intranet της Προεδρίας, σε μία ψεύτικη web σελίδα.

Στην ψεύτικη σελίδα, οι αξιωματούχοι κλήθηκαν να βάλουν τα intranet password τους, κάτι που επέτρεψε στους hackers να μολύνουν τους υπολογιστές των συμβούλων με έναν ιό, τον οποίο οι ειδικοί συγκρίνουν με το Flame malware, το οποίο αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να βάλλει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο ιός μόλυνε τους υπολογιστές των ανωτάτων στελεχών της κυβέρνησης και αν και το μέγεθος της κλοπής δεν είναι ξεκάθαρο, πηγές αναφέρουν πως κλάπηκαν διαβαθμισμένα έγγραφα και «στρατηγικά σχέδια».  Σύμφωνα με δημοσίευμα του L’Express, οι ειδικοί αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα για να εντοπίσουν την πηγή τής επίθεσης, αλλά πλέον υποψιάζονται την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως υπεύθυνη, λαμβάνοντας υπόψη την εντυπωσιακή ομοιότητα με τη δράση του Flame. Όσον αφορά στα κίνητρα, οι υποψίες για τους Κινέζους βασίζονταν στο ότι ήθελαν να κλέψουν στρατιωτικές πληροφορίες. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, εικάζεται πως ήθελαν να εξασφαλίζουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, ακόμη και μετά την αλλαγή τής Προεδρίας(!).

Από τη Γαλλική κυβέρνηση δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα στο L’Express, ενώ από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, διέψευσαν κατηγορηματικά πως οι ΗΠΑ έχουν την παραμικρή σχέση με το συμβάν.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s