Λογισμικό «ελεγχόμενης πρόσβασης» στα social media ετοιμάζει τον Ιράν

https://i2.wp.com/photo.kathimerini.gr/files/ul/thenews/01_TECHNOLOGY/iran350.jpg

Tο καθεστώς της Τεχεράνης σήμερα μπλοκάρει πλήρως τα κοινωνικά δίκτυα.

Ένα «έξυπνο» λογισμικό για περιορισμένη πρόσβαση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναπτύσσει το καθεστώς της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το Πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις του Esmaeil Ahmadi Moghadam, επικεφαλής των εθνικών αστυνομικών δυνάμεων του Ιράν, σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο οποίος υποστήριξε πως σύντομα το λογισμικό θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία.

«Με τον “έξυπνο” έλεγχο των κοινωνικών δικτύων όχι μόνο θα αποφύγουμε τα μειονεκτήματά τους, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν τις χρήσιμες πλευρές τους», φέρεται να δήλωσε ο Moghadam. «Το software βρίσκεται στις τελευταίες φάσεις ανάπτυξής του», πρόσθεσε.

Προς το παρόν το Ιράν μπλοκάρει πλήρως τα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, στα πλαίσια της πολιτικής λογοκρισίας του ίντερνετ που ακολουθούν οι αρχές της χώρας. Πάντως, από τα 75 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας, υπολογίζεται ότι το 50% χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, καθώς και ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό καταφέρνει να παρακάμπτει το «ηλεκτρονικό τείχος» το οποίο δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αρκετά μεγάλα σάιτ. Γι’ αυτό τον σκοπό, επιστρατεύονται κυρίως δίκτυα VPN, παρόλο που κανονικά η χρήση τους είναι παράνομη στο Ιράν.

Η ανάπτυξη του λογισμικού σηματοδοτεί μία στροφή του ιρανικού καθεστώτος, το οποίο φαίνεται σήμερα να θεωρεί πως η επιλεκτική λογοκρισία θα είναι πιο αποτελεσματική από την πλήρη απαγόρευση. «Ο “έξυπνος” έλεγχος των κοινωνικών δικτύων είναι καλύτερος από το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμά τους», ανέφερε ο Moghadam. Ωστόσο, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το είδος των περιορισμών που θα επιβάλλει το λογισμικό στη χρήση των social media.

Σύμφωνα με τις αρχές του Ιράν, τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και άλλα σάιτ όπως το YouTube υπονομεύουν τις ηθικές αξίες του Ισλάμ και γι’ αυτό απαγορεύεται η χρήση τους. Πάντως, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αιτία είναι πως η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ φοβάται ότι τα social media θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον συντονισμό του αντικαθεστωτικού κινήματος και στην επικοινωνία με το εξωτερικό.

Εξάλλου, κατά τις προεδρικές εκλογές του 2009, μέσω του Facebook και του Twitter έκαναν τον γύρο του κόσμου αμέτρητες φωτογραφίες και βίντεο από τις ογκώδεις διαδηλώσεις υποστηρικτών του υποψήφιου Μιρ-Χουσεΐν Μουσάβι, οι οποίοι αμφισβητούσαν την επικράτηση Αχμαντινετζάντ.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s