Ελεύθερα και δημόσια WiFi: Πόσο ασφαλή είναι;

wifi icon Ελεύθερα και δημόσια WiFi: Πόσο ασφαλή είναι;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει το ασύρματο δίκτυο σε μια καφετέρια ή ένα ελεύθερο ασύρματο δίκτυο που δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκει. Κατά πόσον όμως είμαστε ενήμεροι για τους κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο δίκτυο;

Όταν συνδεόμαστε σε ένα δίκτυο το οποίο δεν ανήκει σε μας, συνήθως δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ότι κάποιος κακόβουλος χρήστης μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ της συσκευής μας και του διαδικτύου. Αν για παράδειγμα κάνουμε log-in σε μία υπηρεσία υπάρχει η δυνατότητα από κάποιον, που πραγματοποιεί Man In The Middle Attack, να υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης. Γι’αυτό και πολλές online υπηρεσίες όπως το Gmail ή το Facebook χρησιμοποιούν, SSL συνδέσεις δηλαδή, HTTPS πρωτόκολλο επικοινωνίας όπου τα δεδομένα που αποστέλλονται και λαμβάνονται είναι κρυπτογραφημένα. Αυτό μας παρέχει ένα επίπεδο ασφάλειας βέβαια, όμως δεν μας εξασφαλίζει ότι οι κωδικοί μας δεν μπορούν να κλαπούν. Ακόμη και σε αυτήν περίπτωση ένας hacker έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Για τους παραπάνω λόγους συνιστούμε μεγάλη προσοχή στα ασύρματα δίκτυα τα οποία συνδέεστε, ειδικότερα αν δεν γνωρίζετε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης τους.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s