Τι ειναι η ασυρματη φορτιση;

wireless charging

Εδώ και αρκετό καιρό έχει μπει στη ζωή μας η έννοια της ασύρματης φόρτισης. Τι είναι όμως η ασύρματη φόρτιση;

Πολύ απλά, είναι η δυνατότητα για να φορτίσει κάποιος μία ηλεκτρική συσκευή (Smartphone, ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μέχρι και… ηλεκτρικό αυτοκίνητο) χωρίς τη χρήση κάποιου καλωδίου ή πρίζας. Και για όσους νομίζουν ότι πρόκειται για μία «νέα επαναστατική τεχνολογία» να πούμε πως ένας από τους «πατέρες» της είναι ο Nicola Tesla ο οποίος την παρουσίασε το 1891. Γιατί όμως μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί;

Για αρχή, θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για το πώς λειτουργεί η ασύρματη φόρτιση. Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές και δυσνόητες έννοιες, η ασύρματη φόρτιση βασίζεται στην αρχή της επαγωγής. Όταν περνάει ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από έναν αγωγό (π.χ ένα σύρμα ή καλώδιο), δημιουργείται γύρω του ένα μικρό μαγνητικό πεδίο. Αν δημιουργήσουμε ένα «πηνίο» (αν δηλαδή τυλίξουμε το καλώδιο ή το σύρμα γύρω από ένα μεταλλικό αντικείμενο όπως μία βίδα) τότε ενισχύουμε αυτό το μαγνητικό πεδίο, και δημιουργούμε έναν ηλεκτρομαγνήτη.

Το «παράδοξο» της υπόθεσης ξεκινάει όταν στο εν λόγω μαγνητικό πεδίο εισαχθεί ένα δεύτερο πηνίο. Τότε θα δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα στον αγωγό του δεύτερου πηνίου (γίνεται δηλαδή η ακριβώς αντίστροφη διαδικασία).

Η αρχή της ασύρματης φόρτισης είναι απλή και φαινομενικά εύκολη στην υλοποίησή της. Για ποιο λόγο τότε έχει καθυστερήσει εκατοντάδες χρόνια η εφαρμογή της στην καθημερινότητα;

Ξεκινώντας, ο παραπάνω τρόπος δεν είναι και ο πιο αποδοτικός. Αυτό σημαίνει ότι αν στο πρώτο πηνίο περνάει μία χ ποσότητα ρεύματος αυτό δεν σημαίνει πως η ίδια ποσότητα θα δημιουργηθεί στο δεύτερο πηνίο. Και αυτό γιατί τα πηνία θα πρέπει να είναι αφενός πάρα πολύ κοντά, και αφετέρου πολλά εξαρτώνται από το μέγεθός τους και ακόμα και έτσι θα υπάρχουν σημαντικές απώλειες.

Η ασύρματη φόρτιση αυτή τη στιγμή έχει μία εξαιρετική εφαρμογή στις… ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες! Και αυτό γιατί πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν μόλις μερικά λεπτά την ημέρα, δεν απαιτούν πολύ ρεύμα, ενώ αυτός ο τρόπος είναι και ο πιο ασφαλής αν συνυπολογίσει κάποιος ότι έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνο συνδυασμό νερού και ρεύματος. Έτσι, η οδοντόβουρτσά σου φορτίζει σχεδόν όλη την ημέρα που «κάθεται» στη θήκη και έτσι η -σχετικά μικρή- μπαταρία της γεμίζει σχετικά εύκολα.

Τα Smartphones είναι συσκευές λειτουργούν πρακτικά 24 ώρες, διαθέτουν μεγάλες μπαταρίες, ενώ ακόμα και με τον φορτιστή τους παίρνουν μία με δύο ώρες για να φορτίσουν πλήρως. Άρα το να φορτίσουν ασύρματα απαιτεί περισσότερη ώρα.

Επίσης υπάρχει και το θέμα του μεγέθους του πηνίου. Μία λεπτή και ελαφριά συσκευή όπως ένα smartphone χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν μικρότερα εξαρτήματα και η εισαγωγή ενός πηνίου στην μπαταρία ενδεχομένως να μεγάλωνε σημαντικά το πάχος της. Για αυτό και πολλά νέα Smartphones (Nokia Lumia) κυκλοφορούν με ένα έξτρα «αξεσουάρ» που είναι σαν ειδική θήκη η οποία συνδέεται με την μπαταρία και η οποία έχει το πηνίο. Βέβαια έχουν κυκλοφορήσει και συσκευές με το πηνίο ενσωματωμένο στη μπαταρία χωρίς σημαντική αύξηση στο μέγεθος (Samsung Galaxy SIII).

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s