Ένα φιλμ που μας ταξιδεύει στο λαβύρινθο των τεράστιων server rooms που κινούν το Web

Ο σχεδιαστής και εικαστικός καλλιτέχνης Timo Arnall μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει στους δαιδαλώδεις διαδρόμους των servers που επεξεργάζονται και διακινούν τα δεδομένα του Internet. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του ισπανικού τηλεπικοινωνικού δικτύου Telefónica.

Το κλιπάκι είναι από το trailer του ντοκιμαντέρ “Internet Machine” που προβάλλεται αυτή την εποχή στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης. Η προβολή γίνεται σε τρεις ειδικά διαμορφωμένες οθόνες, ώστε ο επισκέπτης έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται εντός του data center και περιδιαβαίνει ένα περίεργο χώρο με εικόνες και ήχους που είναι σαν να βγαίνουν από σκηνικά ταινίας Ε.Φ.

Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να δώσει στον επισκέπτη μια πιο απτή και συγκεκριμένη βιωματική εμπειρία του τι ακριβώς συνιστά την υλική οντότητα των μηχανών που βρίσκονται πίσω από το Internet. Δυστυχώς στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε μονάχα τις εφαρμογές ενός απροσδιόριστου “cloud”, όπως ακριβώς μας έχουν εκπαιδεύσει οι εταιρείες να κάνουμε, ασφαλώς για το “καλό” μας και την απλούστευση και διευκόλυνση της ζωής μας. Μοιραία, η αφηρημένη και αποστασιοποιημένη επαφή με το Internet, μας απομακρύνει από τον πυρήνα του. Παρότι καλώδια, κουτιά, πλακέτες και αεραγωγοί δεν ενδιαφέρουν πολλούς, η ματιά του καλλιτέχνη εντοπίζει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και ένα περίεργο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θέλει να μας εμβυθίσει, με μυσταγωγικό τρόπο.

Internet machine (trailer) from Timo on Vimeo.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.