Για τον κίνδυνο χειραγώγησης του ίντερνετ προειδοποιεί ο Tim Berners-Lee

Tim

Η «ανοικτή» φύση του ίντερνετ απειλείται από τις προσπάθειες κυβερνήσεων και μεγάλων εταιρειών να το ελέγξουν, όπως προειδοποίησε ο Tim Berners-Lee σε ομιλία του σε φεστιβάλ στο Λονδίνο, με θέμα το μέλλον του διαδικτύου.

Ο Βρετανός προγραμματιστής θεωρείται ο «πατέρας» του παγκόσμιου ιστού, αφού πριν από 25 χρόνια εφηύρε το World Wide Web και έτσι άνοιξε τον δρόμο για την αποκεντρωμένη δικτύωση που σήμερα αξιοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με τους υπολογιστές και τις «έξυπνες» συσκευές τους.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, τα δικαιώματα όλων αυτών των χρηστών κινδυνεύουν να συρρικνωθούν, κάτι που θα αποφευχθεί μόνο αν θεσπισθεί ένας καταστατικός χάρτης, στα πρότυπα της Μάγκνα Κάρτα τον 13ο αιώνα, ο οποίος θα διασφαλίζει την ιδιωτικότητά τους και την ανεξαρτησία του διαδικτύου.

«Αν μία εταιρεία μπορεί να ελέγχει την πρόσβασή σου στο ίντερνετ και τα σάιτ που μπορείς να επισκέπτεσαι, τότε ουσιαστικά ελέγχει τη ζωή σου. Αν η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις ιστοσελίδες των πολιτικών της αντιπάλων, για παράδειγμα, τότε διαστρέφει την εικόνα που έχεις για την πραγματικότητα, με σκοπό να παραμείνει στην εξουσία», ανέφερε στην ομιλία του χαρακτηριστικά.

«Τα τελευταία χρόνια, η προοπτική χειραγώγησης του “ανοικτού” διαδικτύου έχει γίνει πολύ δελεαστική για κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις», κατέληξε.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s