Μετά από συνεχόμενες επιθέσεις χάκερ, η Δανία δημιουργεί επιθετικό «κυβερνοστρατό»

Ως απάντηση στις κυβερνοεπιθέσεις χακερ σε κρατικούς οργανισμούς, η Κοπεγχάγη αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να απομακρυνθεί από την αμυντική στρατηγική κυβερνοπολέμου που τηρούσε σε μία πιο επιθετική προσέγγιση.

Από φέτος και στο εξής, η Δανία θα αναπτύξει στρατηγική κυβερνοπολέμου κατά εχθρικών χωρών και οργανισμών δημοσίευσε η δανέζικη εφημερίδα Politiken.

Περίπου 465 εκατομμύρια κορώνες (75 εκατ.$) πρόκειται να δαπανηθούν για τη δημιουργία μία επιθετικής μονάδας κυβερνοπολέμου έως το 2017, μία κίνηση που αρχικά ξεκίνησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, η αποστολή θα ανατεθεί στην Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών, και θα είναι η πρώτη φορά που η κατασκοπευτική υπηρεσία θα έχει τη δύναμη να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις επισημαίνει η εφημερίδα Jydske Vestysten.

Κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν για την παράλυση μιας εχθρικής αεράμυνας, συστημάτων ενέργειας και υδροδότησης και κρίσιμων ιστοτόπων λέει η Politiken.

Η απόφαση προκύπτει ως αντίδραση στις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Δανέζικης αμυντικής βιομηχανίας, του υπουργείου εργασίας και ανάπτυξης και των Λιμενικών Αρχών εξηγεί η The Local. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν στοχοποιηθεί, με την Κίνα να θεωρείται ως ο κυριότερος ύποπτος.

Ωστόσο, η ανάληψη πρωτοβουλίας για την μετακίνηση από τον αμυντικό στον επιθετικό κυβερνοπόλεμο πυροδότησε ένα κύκλο δημόσιας συζήτησης. Οι ειδικοί διαφωνούν λέγοντας οτι μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να θεωρηθεί αντίστοιχη πράξη με στρατιωτική επιχείρηση και αν ναι, τότε σε ποιο βαθμό, αφού η κήρυξη πολέμου απαιτεί την έγκριση του Κοινοβουλίου.

«Όταν πρέπει να πάμε σε πόλεμο, το Κοινοβούλιο είναι αυτό που θα προκηρύξει πόλεμο και ο Στρατός θα τον διεξάγει,» είπε στην Politiken ο Andres Henricksen ένας λόγιος του Πανεπιστήμιου Κοπεγχάγης.

Ο υπουργός Άμυνας Nikolai Wammen είναι θετικός πως ο κυβερνοπόλεμος δεν θα έρθει σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία. «Είμαι πεπεισμένος πως οι Συνταγματικές απαιτήσεις να εμπλακεί το κοινοβούλιο στην δεδομένη περίπτωση μπορεί να συμβιβαστούν με οποιεσδήποτε ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια και την εφαρμογή των επιχειρήσεων», δήλωσε σύμφωνα με την The Local.

Πηγή

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.