Η κατασκοπεία είναι απαραίτητη, λέει ο Snowden

Υπέρ της κατασκοπείας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του ο Edward Snowden, αρκεί όμως να μη γίνεται εις βάρος των πολιτών όπως συμβαίνει σήμερα στην πράξη.

Οι στόχοι των προγραμμάτων παρακολούθησης δεν είναι οι τρομοκράτες, ισχυρίστηκε ο Snowden σε συνέντευξή του μέσω βίντεο που μεταδόθηκε ζωντανά στο φεστιβάλ FutureFest, στο Λονδίνο. Έσπευσε μάλιστα να υπογραμμίσει ότι κανένα τέτοιο πρόγραμμα δεν σταμάτησε μια τρομοκρατική επίθεση και ούτε πρόκειται να σταματήσει στο μέλλον. Ο λόγος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Snowden, ότι πρόκειται για απλά προγράμματα κατασκοπείας και όχι για προγράμματα προστασίας του κοινού.

Η κατασκοπεία από μόνη της είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα όταν, για παράδειγμα, παρέχει στην κυβέρνηση κρίσιμες πληροφορίες περί διακρατικών εμπορικών συμφωνιών ή στρατιωτικών κινήσεων ξένων χωρών. Όμως το κρίσιμο ερώτημα εδώ αφορά στην αξία των προσωπικών ελευθεριών, σε σχέση με την αξία των πληροφοριών που αποφέρει το όποιο πρόγραμμα παρακολούθησης.

Ο Snowden τόνισε ότι η μαζική παρακολούθηση αποτελεί μία από τις λιγοστές ενέργειες που ενώ λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, την ίδια στιγμή έχουμε πράγματι την τεχνική δυνατότητα να προστατεύσουμε το απόρρητο των επικοινωνιών μας. Αν δεν θέλουμε να ζήσουμε σε μια δυστοπική κόλαση όπου οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις είναι σε θέση να γνωρίζουν ό,τι λέμε κι ό,τι πράττουμε, υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε εδώ και τώρα: να χρησιμοποιούμε κρυπτογραφία «απ’ άκρη σ’ άκρη» (end-to-end encryption). Είναι μάλιστα περισσότερο πρακτικό να ξεκινήσουμε σήμερα με την κρυπτογραφία, παρά να περιμένουμε την ημέρα όπου σε κάθε κράτος θα υπάρχει ισχυρή νομοθεσία που θα απαγορεύει τη μαζική παρακολούθηση.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.