Χάκαραν αυτοκίνητο και απενεργοποίησαν εξ αποστάσεως τα φρένα με SMS!

Πανεπιστημιακοί ερευνητές παραβίασαν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα του οχήματος, μέσω dongles που συνδέονται στη διαγνωστική θύρα δεδομένων

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, κατάφεραν να πάρουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο κρίσιμων λειτουργιών ενός αυτοκινήτου και να απενεργοποιήσουν τα φρένα του, στέλνοντας εντολές με SMS, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση του Guardian.

Οι ερευνητές παραβίασαν διάφορα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα συστήματα χρησιμοποιώντας κάποια από τα dongles (ειδικά εξαρτήματα) που συνδέονται στη διαγνωστική θύρα δεδομένων του οχήματος (OBD-II) και χρησιμοποιούνται από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και ασφαλιστικές για τη συλλογή δεδομένων και την ανάλυση της οδηγικής συμπεριφοράς του οδηγού.

Τα συγκεκριμένα dongles επικοινωνούν μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όπως αποκαλύπτει η έρευνα μπορούν να δεχτούν εντολές μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων, αφού διανέμονται στους καταναλωτές σε “developer mode”, κατάσταση η οποία δεν εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Από τη στιγμή που τα εξαρτήματα αυτά είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου, φαίνεται ότι μπορούν να επηρεαστούν διάφορα υποσυστήματα: Από τους υαλοκαθαριστήρες, τις κλειδαριές και τον κλιματισμό, μέχρι τα φρένα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών αν κάποιος καταφέρει να παρέμβει στη λειτουργία τους.

Στη διάρκεια της επίδειξης, οι ερευνητές από την Καλιφόρνια ενεργοποίησαν τα φρένα παρά τη θέληση του οδηγού και στη συνέχεια τα απενεργοποίησαν ενώ το όχημα κινούταν με πολύ μικρή ταχύτητα! Η παρουσίαση έγινε στη διάρκεια συνεδρίου για θέματα ψηφιακής ασφάλειας στην πόλη της Ουάσινγκτον.

Η χρήση παρόμοιων dongles αρχίζει να γίνεται αρκετά διαδεδομένη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν έκπτωση επί των ασφαλίστρων στους οδηγούς που δέχονται να τα εγκαταστήσουν στα οχήματά τους, προκειμένου να γίνεται συνεχής καταγραφή του τρόπου με τον οποίο οδηγούν. Ακόμα σε περιπτώσεις διαχείρισης στόλου οχημάτων, η on line διασύνδεσή τους προσφέρει ανά πάσα στιγμή δεδομένα για την ακριβή θέση τους, την κατανάλωση καυσίμου, την ταχύτητα κίνησης, τη διαδρομή που ακολουθούν κ.α.

Πηγή

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.